Guia d'ús del model
Sistema XapCAST. Predicció de la taca bacteriana de fruiters de pinyol: model d’infecció i model d’aparició de símptomes (Xanthomonas arboricola pv. pruni)
Descripció
El sistema XapCAST va ser desenvolupat pel grup de recerca de Patologia Vegetal de la Universitat de Girona. Consta de dos models, un que prediu el risc d’infecció de Xanthomonas arboricola pv. pruni en fruiters de pinyol i un altre que a partir de l’inici de les infeccions determina la dinàmica d’aparició de símptomes. Per conèixer més detalls sobre la seva base científica, es pot consultar la informació disponible a l’apartat en què es descriu el sistema.
A partir de les dates que la persona usuària selecciona, es generen dos tipus de sortida: l’una en forma de taula i l’altra en format gràfic. Les sortides es donen per data. Aquest model només prediu el risc d’infecció entre l’1 de març i el 31 d’agost.
Sortida en format de taula
En la figura 1 es pot veure la sortida en format de taula. Hi ha una part que correspon al resum de les dades climàtiques i una altra que mostra el risc, els nivells de risc i l’evolució dels símptomes de les diferents infeccions.
Figura 1. Sortida en format de taula del sistema XapCAST per a la predicció de les infeccions i l’evolució dels símptomes de Xanthomonas arboricola pv. pruni en fruiters de pinyol.
Dades Climàtiques
Es mostren les dades diàries, les quals s’obtenen a partir de les dades horàries de l’estació o estacions agrometeorològiques que la persona usuària selecciona. Aquestes dades les gestiona el Servei de Meteorologia de Catalunya o bé les pot introduir la persona usuària a partir de les seves pròpies estacions. En aquest darrer cas, es requereix un format específic en l’Excel. La persona usuària estableix el període de temps que vol consultar.
La taula que es genera té un seguit de columnes que s’expliquen a continuació. Els números de cada columna es corresponen amb els indicats en la figura 1:
- Data: és la data en què es prediu el risc d’infecció; correspon a un període de 24 hores, iniciat a les 8.01 h del dia anterior fins a les 8.00 h d’aquest dia. L’horari és en temps universal coordinat o Greenwich mean time (GMT), corresponent a l’hora solar. Si la data final de consulta és l’actual, es calcula automàticament la predicció dels paràmetres climàtics a 72 hores. S’empren les prediccions facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya.
- Humectació moll (h): durada de la humectació (h) durant el període de 24 hores; correspon al període d’humectació, és a dir, al temps acumulat en què el sensor ha marcat humectació les darreres 24 hores.
- Temperatura durant humectació (ºC): temperatura mitjana (ºC) durant el període d’humectació.
- Precipitació (mm): pluja acumulada durant el període de 24 hores.
Risc
- Risc d’infecció diari (R): es mostra l’índex de risc diari (R); és una mesura relativa del risc d’infecció.
- Risc d’infecció acumulat (CR): correspon a l’acumulació de l’índex de risc diari durant 3 dies (Rdia actual+Rdia actual-1+Rdia actual-2). És important remarcar que l’índex CR es mostra correctament al tercer dia de la consulta i que per als dos primers dies no és complet.
- Nivells de risc d’infecció: a partir de la informació de l’índex de risc acumulat (CR), la pluja i la fenologia dels fruiters obtinguda automàticament a partir de la data, es generen quatre nivells de risc d’infecció (molt baix, baix, moderat i alt), els quals tenen colors diferents segons el nivell. Aquesta informació és la més rellevant de la sortida.
- Observacions: en aquesta columna s’informa de si en el moment de la lectura a les 8.00 h (GMT) encara hi ha humectació. Normalment, els períodes d’humectació són causats per la rosada i passen durant la nit; l’endemà al matí, a les 8.00 h, que és el moment en què s’acaba el període de 24 hores, aquesta rosada ja ha desaparegut i no hi ha humectació. Tot i això, sota algunes condicions podria ser que en aquest moment encara hi hagués presència d’humectació. Si això passa, l’algoritme ho detecta i avisa la persona usuària amb l’observació següent: “La darrera lectura de la sonda d'humectació per al càlcul del risc indica que encara hi ha humectació; per tant, el risc d'infecció real pot ser lleugerament superior al que es prediu.” Si la data no està inclosa en el període per al qual es calcula el risc (de l’1 de març al 31 d’agost), això s’assenyala a les observacions.
Sortida en format gràfic
Es presenta gràficament l’evolució dels índexs R i CR per al període consultat (figura 2), i també els nivells de risc (figura 3).
Figura 2. Sortida gràfica del model de risc d’infecció del sistema XapCAST, on es mostra la dinàmica de l’índex de risc diari (R) i l’índex de risc acumulat (CR) durant el període consultat per la persona usuària (amb les prediccions meteorològiques a 72 hores, si escau).
Figura 3. Sortida gràfica del model d’evolució de símptomes del sistema XapCAST, on es mostra l’evolució dels símptomes (%) de les diferents infeccions iniciades abans o durant el període que ha consultat la persona usuària (amb les prediccions meteorològiques a 72 hores, si escau).
Figura 4. Sortida gràfica del model de risc d’infecció del sistema XapCAST, on es mostren els nivells de risc d’infecció dels darrers set dies.
Com s'interpreten les sortides del model
El model serveix per conèixer si hi ha hagut o hi haurà risc d’infecció per Xanthomonas arboricola pv. pruni en fruiters de pinyol.
La informació bàsica de risc es pot veure en els nivells de risc: un nivell de risc molt baix indica que no cal cap mesura de control, però un nivell de risc baix també assenyala que no és necessari prendre mesures de control excepte si la pressió de la malaltia el mateix any o en anys anteriors és extremadament alta. Un nivell de risc alt i especialment molt Alt indica que hi ha risc que es produeixin infeccions i que cal prendre alguna mesura de control. Aquestes mesures de control estan condicionades per diferents factors:
Historial de la malaltia: aquesta informació, obtinguda en anys anteriors o el mateix any en la plantació, és un indicador indirecte del nivell d’inòcul.
Varietat de fruiter: la sensibilitat varietal a la malaltia és diferent. Hi varietats molt més sensibles que d’altres.
Tractaments duts a terme: productes antibacterians emprats (incloent-hi els que es basen en agents de control biològic i estimuladors de les defenses de les plantes). Si abans s’hi ha dut a terme un tractament, és podrà considerar que un període d’infecció està cobert o no segons el tipus de tractament, i això serà conseqüència del tipus de producte utilitzat (de contacte, penetrant, sistèmic), de la seva persistència i de les condicions climàtiques una vegada realitzat el tractament. Per exemple, si és un fungicida de contacte, el fet que hi hagi hagut pluges puntuals (≥10 mm) o acumulades (≥20 mm) durant el període de persistència pot indicar que el producte ja ha desaparegut i el material vegetal està descobert.
Amb tota aquesta informació, es pot prendre la decisió d’aplicar-hi un tractament, de no dur-lo a terme o bé de prendre un altre tipus de mesura. No és el mateix tenir un nivell de risc d’infecció en una plantació sense problemes de bacteriosi i en una varietat poc sensible que tenir aquest mateix nivell en una plantació amb una incidència històrica de bacteriosi i en una varietat molt sensible.
Contacte
Grup de Recerca de Patologia Vegetal
Institut de Tecnologia Agroalimentària
Universitat de Girona
Contacte: isidre.llorente@udg.edu