Un projecte innovador per controlar la taca bacteriana en ametllers i pressegueres
Una iniciativa innovadora aposta per estratègies sostenibles per reduir els efectes d’una de les malalties més devastadores dels fruiters de pinyol

Projecte pilot innovador del Grup Operatiu "Control integral i sostenible de la taca bacteriana per tal de minimitzar l’impacte econòmic i ambiental en ametller i presseguer - XAPFREE"
La taca bacteriana, causada pel bacteri Xanthomonas arborícola pv pruni, afecta diversos fruiters del gènere Prunus, especialment l’ametller i el presseguer. Aquesta pot provocar greus defoliacions i pèrdues comercials en els fruits. Concretament, al territori espanyol, genera unes pèrdues de prop del 50% de la producció, posant en risc la viabilitat econòmica del sector.
Per fer-hi front, el projecte pilot innovador “Control integral i sostenible de la taca bacteriana per tal de minimitzar l’impacte econòmic i ambiental en ametller i presseguer – XAPFREE” del Grup Operatiu format per Fruits de Ponent, Agropecuaria de Soses, Vivers Viladegut, Agrosorigué, Unió Fruits i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), com a centre tecnològic, té com a objectiu implementar un control integral i sostenible de la taca bacteriana en ametller i presseguer, reduint així, la dependència dels fitosanitaris.
El projecte avalua la utilització de productes fitosanitaris de baix impacte, com biològics, per reduir la dependència del coure i minimitzar els efectes ambientals adversos. Paral·lelament, es treballa en la millora de les pràctiques agronòmiques per reduir la presència del bacteri a les parcel·les, així com en la creació d’un model de predicció del risc d’infecció, basat en dades meteorològiques com la temperatura, la pluja i les hores d’humectació. Aquest model, encara en fase d’ajust, té com a finalitat optimitzar els tractaments i minimitzar-ne l’ús innecessari.
Una altra línia clau del projecte ha estat l’estudi de la sensibilitat varietal. Les anàlisis han permès identificar varietats més resistents a la malaltia, com 'Penta', i d’altres més vulnerables, com 'Belona' i 'Antoñeta', fet que ajudarà els productors a escollir millor segons les condicions de cada zona.
Entre els resultats més destacats hi ha l’elaboració d’una estratègia integrada de control que combina aquestes diferents accions i que ja s’ha posat a l’abast de tècnics i productors al llarg de diferents jornades per tal que l’adoptin com a estratègia de maneig. Aquesta proposta de gestió integrada obre una via prometedora per garantir la sostenibilitat i rendibilitat del conreu d’ametllers i presseguers en un futur pròxim.
En conclusió, el projecte XAPFREE suposa un progrés important en la lluita contra la taca bacteriana, que se centra en el desenvolupament de mètodes innovadors que combinen la ciència, la sostenibilitat i la cooperació entre el sector agrícola i la recerca. Els resultats de l’estudi d’aquest projecte podrien representar un canvi radical en la manera com els productors aborden aquesta malaltia, garantint la viabilitat del cultiu de l’ametller i el presseguer a llarg termini.
Aquest projecte pilot innovador de Grups Operatius, finalitzat el 2024, ha estat finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), dins de l’operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022.
Font: DARPA