Publicador de continguts

GRUPS OPERATIUS | 30/04/2025  Ruralcat

La transformació digital al sector vitivinícola: innovació per a l'estalvi d'aigua i la millora de la qualitat del vi

Diversos grups operatius estan implantant noves tècniques per optimitzar la gestió de l’aigua i per a la digitalització dels processos de producció del vi

Aquests projectes són finançats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

El sector del vi es troba en un moment de transformació per afrontar els reptes que presenta el canvi climàtic i les sequeres. En aquest context, dos projectes pilot innovadors estan implantant noves tècniques per optimitzar la gestió de l’aigua i per a la digitalització dels processos de producció. L’objectiu final dels dos projectes pilot és ajudar a la transició digital del sector vitivinícola integrant noves tecnologies que millorin l’eficiència i la sostenibilitat.

El projecte pilot innovador “SENSOREG: integració de sensòrica i teledetecció per fer una gestió eficient del reg en vinya mitjançant el monitoratge en continu del sòl, planta i condicions microclimàtiques”, l’està executant el grup operatiu format pels cellers Edetaria i Alta Alella, l’Associació INNOVI i l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) com a centre de recerca tecnològic. L’objectiu principal del projecte és optimitzar la gestió de l’aigua en el cultiu de la vinya mitjançant la digitalització i optimització de tots els processos productius, amb criteris d’eficiència i estalvi, definint un protocol de presa de decisions que asseguri la producció anual i millori la qualitat i el potencial enològic de la verema.

Per poder dur a terme aquest projecte, aquest grup operatiu se centra en l’atomització del reg de les vinyes per tal de millorar els processos productius i optimitzar l’ús de l’aigua. Gràcies a la sensorització i el tractament de dades els viticultors podran adaptar-se a les necessitats específiques de cada parcel·la i, a més, es podrà garantir un ús més eficient dels recursos hídrics. La clau d’aquest projecte és la sectorització de les finques agrícoles, tenint en compte les característiques edàfiques i microclimàtiques de cada parcel·la. Tenint tota aquesta informació es podrà realitzar una estratègia de reg personalitzada per a cada àrea, aprofitant l’aigua al màxim. Per acabar, aquest projecte presenta una eina anomenada “Satura”, que permet un seguiment de l’estat hídric de la planta, ajudant el viticultor a prendre decisions més informades per millorar la qualitat del raïm.

 

Foto 1: Projecte pilot innovador de Grups Operatius “SENSOREG: integració de sensòrica i teledetecció per fer una gestió eficient del reg en vinya mitjançant el monitoratge en continu del sòl, planta i condicions microclimàtiques”.

 

Durant la realització del projecte s’ha pogut observar una evolució de l’estrès hídric i del vigor dels ceps en funció de les estratègies aplicades i de les pluges que s’han anat succeint. A més, totes les dades preses s’han anat incorporant en una base de dades web on poder consultar-les i on poder treballar amb elles per tal de disposar d’un suport a la presa de decisions. En definitiva, el resultat final del projecte ha permès usar l’aigua d’una manera més eficient i ser capaços de realitzar recomanacions de reg en funció de les necessitats hídriques dels ceps i en funció dels resultats que cada celler esperi obtenir.


El projecte “VISENS: prova pilot d'integració de sensòrica de nova generació en cellers catalans com a mètode de suport a la presa de decisions", del grup operatiu format pel Celler La Vinyeta, Gramona, Gonzalez Byass, l’Associació INNOVI i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), com a centre de recerca tecnològic, té com a objectiu obtenir concrecions que ajudin a dissenyar l’estratègia de digitalització del sector vitivinícola. A més es preveu no només la transferència de tecnologia de centres de recerca i empreses, que també operen a altres regions vitivinícoles, sinó que es tindrà una estimació dels costos diferenciats per volum de producció que permetrà agilitzar la transició digital de tots els cellers catalans.

La solució que proposa aquest projecte és el monitoratge durant l’elaboració del vi a temps real, afegint noves eines de sensorització per mesurar aquests paràmetres crítics durant els processos de criança i fermentació. Els sensors proposats són de baix cost i de petita mida, perquè es pugui fer un seguiment continu dels factors que afecten la qualitat i seguretat del vi. Aquestes eines permetran realitzar un millor control dels processos. La implementació d’aquest sistema de sensorització no només ajuda a millorar la qualitat del vi, sinó que també afavoreix a la transparència i traçabilitat, aspectes que són molt ben valorats pels consumidors.

Els resultats del projecte han demostrat la viabilitat dels sistemes de mesura de gasos (integrats als taps i les tapes intel·ligents) per mesurar paràmetres clau en l’elaboració del vi en l’entorn real del celler.

A futur, aquest grup operatiu vol realitzar un pla de formació de personal tècnic per fer més fàcil la implementació d’aquesta eina a altres empreses del sector i dissenyar una estratègia de digitalització a totes les empreses vitivinícoles catalanes independentment del seu volum de facturació.

Foto 2 i 3: projecte pilot innovador de Grups Operatius "VISENS: prova pilot d'integració de sensòrica de nova generació en cellers catalans com a mètode de suport a la presa de decisions".

 

Els dos projectes pilot innovadors suposen un pas cap a la modernització i la sostenibilitat, però també obren noves oportunitats de formació per als professionals del sector i faciliten la transferència de coneixement i tecnologia entre les diferents indústries agroalimentàries. La implementació d’aquest model de treball serveix de model de referència per a altres regions vitivinícoles, ajudant a fer el sector vitivinícola més competitiu i ajudant-lo a adaptar-se als reptes globals del segle XXI.

Aquests projectes pilot innovadors de Grups Operatius, finalitzats el 2024, han estat finançats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), dins de l’operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022.


Font: DARPA