La biotecnologia es presenta com la solució per afrontar els grans reptes del sector agrícola
Els seminaris “Matins d’innovació agroalimentària reuneixen més de 70 professionals del sector agroalimentari, investigadors, tècnics assessors, estudiants i representants de l’administració pública

El seminari es va celebrar a la seu del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG)
El seminari “Matins d’Innovació: biotecnologia en el sector agrícola”, organitzat pel Servei d’Innovació Agroalimentària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA), en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) va tenir lloc el passat dimarts dia 15 de juliol. La trobada es va celebrar a la seu del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) i va reunir a 70 professionals del sector agroalimentari, investigadors, tècnics assessors, estudiants i representants de l’administració pública.
L’acte va ser presentat pel director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del DARPA, Sr. Joan Gòdia, qui va destacar el paper de la biotecnologia per afrontar els grans reptes del sector agrícola. També va posar en valor l’Estratègia Alimentària de Catalunya com a eina clau per tal d’impulsar la innovació i la sostenibilitat dins el sistema agroalimentari.
Els seminaris “Matins d’innovació agroalimentària” s’han consolidat com un espai de trobada entre agents d’un àmbit concret, amb l’objectiu de compartir coneixement, orientar línies de recerca i innovació i definir accions de transferència tecnològica que donin resposta a les necessitats i reptes del sector.
La jornada va començar amb l’exposició de la Sonia Gómez, del Servei d’Ordenació Agrícola del DARPA, sobre els aspectes normatius que regulen els Organismes modificats genèticament (OMG) i un avanç sobre la futura regulació de les noves tècniques genòmiques (NTG).
A continuació, els centres d’investigació i universitats catalanes van presentar les línies de recerca en biotecnologia aplicada a l’agricultura. Hi van participar representants del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), INCAVI, Agrotecnio-UdL, UPC, Eurecat-URV, UdG, Centre Beta (UVIC-UCC) i de l’IRTA.
La darrera ponència va anar a càrrec d’Anna Pallí de la Unitat de Vigilància Tecnològica de l’IRTA que va exposar les tendències sobre biotecnologia i genòmica en agricultura, destacant que és una eina fonamental per arribar a un sistema alimentari sostenible, tot i reconèixer barreres com la regulació, el cost o l’acceptació social.
Seguidament es va donar pas a la participació dels representants d’entitats i empreses del sector agrícola, els quals van exposar els principals reptes amb que es troben diàriament i les principals necessitats en l’àmbit de la recerca i la transferència de coneixement. En aquesta segona part, moderada per la cap del servei d’Innovació Agroalimentària del DARPA, la Sra. Sefa de Ribot, van participar representants de la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de Catalunya (FCAC), Federació Selmar, Clúster Innovi, 4Mediks i Prodelta.
A continuació, es van recollir les propostes de millora relacionades amb la recerca i la transferència tecnològica en l’àmbit de la biotecnologia i es va donar per finalitzat el seminari amb la presentació del projecte nGENIA a càrrec de la directora del CRAG, Sra. Maria Lois, centrat en l’assessorament sobre noves tècniques genòmiques i amb la ponència de la Subdirectora general de Transferència i Innovació Agroalimentària del DARPA, Sra. Glòria Cugat, sobre la importància de continuar impulsant espais de trobada com aquests.
Font: DARPA