Integració agrícola-ramadera per a la reducció d’emissions en el sector porcí
Els resultats del projecte AGRONUTRICC obren la porta a una producció porcina més eficient, amb menys consum hídric i una menor petjada de carboni

Una alimentació més eficient i adaptada al territori pot reduir la petjada ambiental de la producció porcina
Actualment, el blat, el blat de moro i, en menor mesura, l’ordi són els principals cereals utilitzats en l’alimentació porcina a Catalunya. Tanmateix, davant els reptes ambientals i la necessitat de sistemes agroramaders més sostenibles, pren rellevància la incorporació de cultius com el sègol i el sorgo, més eficients en l’ús de recursos i millor adaptats a condicions de sequera.
El projecte pilot innovador “Implantació d'un sistema de producció agrícola i ramader (porcí) lligat a estratègies nutricionals amb varietats de sorgo i sègol adaptades al canvi climàtic (AGRONUTRICC)” del grup Operatiu format per Granges Terragrisa, Esporc, Santiago Caudevilla Justribo i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), com a centre de recerca tecnològic, té com a objectiu establir un sistema integrat de producció porcina que combini eficiència productiva, sostenibilitat ambiental i benestar animal, mitjançant l’ús de varietats de cereals adaptades al canvi climàtic.
El projecte “AGRONUTRICC” ha analitzat la viabilitat de substituir parcialment els cereals tradicionals per sègol híbrid i sorgo blanc en l’elaboració de pinsos. A través d’assajos pràctics amb la participació de productors, fabricants de pinso i explotacions ramaderes, s’ha demostrat que aquests cultius no només presenten millors condicions agronòmiques —menor consum hídric i major resistència—, sinó que també poden incorporar-se amb èxit a la dieta del bestiar sense comprometre’n ni la salut ni el rendiment. Fins i tot, s’ha observat una reducció de la mortalitat durant les fases de creixement i engreix.
Projecte pilot innovador del Grup Operatiu "Implantació d'un sistema de producció agrícola i ramader (porcí) lligat a estratègies nutricionals amb varietats de sorgo i sègol adaptades al canvi climàtic (AGRONUTRICC)"
Els resultats mostren que una dieta amb un 40% de sègol híbrid i un 50% de sorgo blanc, tots dos cultivats localment, pot reduir de manera significativa la petjada de carboni associada a la producció porcina. Aquest impacte positiu es deu a la menor necessitat de reg, a la reducció de les importacions de soja i a una millor eficiència global del cultiu. Tot i algun repte puntual, com l’increment de l’ús d’aigua associat al sorgo en comparació amb la soja, el balanç ambiental és globalment favorable.
A més, el projecte ha identificat dues varietats amb especial potencial: el sorgo blanc ‘AESENIO’ i el sègol híbrid ‘SERAFINO’, que han mostrat una gran adaptabilitat al territori català i un bon comportament en la dieta porcina.
Projecte pilot innovador del Grup Operatiu "Implantació d'un sistema de producció agrícola i ramader (porcí) lligat a estratègies nutricionals amb varietats de sorgo i sègol adaptades al canvi climàtic (AGRONUTRICC)"
AGRONUTRICC posa de manifest que una reformulació estratègica de l’alimentació animal pot contribuir activament a la lluita contra el canvi climàtic, alhora que manté els estàndards de productivitat i qualitat del sector porcí. La integració entre recerca, innovació i territori fa d’aquest projecte un exemple de com transformar el model productiu amb criteris de sostenibilitat real i aplicable.
Aquest projecte pilot innovador de Grups Operatius, finalitzat el 2024, ha estat finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), dins de l’operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022.
Font: DARPA