Publicador de continguts

REG | 08/07/2025  Ruralcat

Formació en reg eficient per a la pomera: una aposta per la sostenibilitat i la innovació al sector fructícola

La formació dona resposta als nous escenaris climàtics amb eines per adaptar el cultiu de la pomera a la sequera i l’estrès hídric

L’Oficina del Regant - EA Tàrrega i l’IRTA impulsen la formació en gestió hídrica sostenible per a la pomera

L’Oficina del Regant i Escola Agrària de Tàrrega, en col·laboració amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), ha impartit un curs de gestió hídrica en el cultiu de la pomera, on s’ha combinat coneixements teòrics, aplicacions pràctiques i la demostració de tecnologia innovadora amb la possibilitat d’incorporar-la a les explotacions agrícoles. La formació s’ha impartit a la Finca Experimental de Mollerussa de l’IRTA i ha estat dirigida a tècnics i professionals del sector agrícola, interessat en l’optimització de l’aigua i millora de la producció final.

El curs ha abordat la planificació de la campanya de reg, amb especial atenció a la determinació de les necessitats hídriques segons les diferents fases fenològiques de la pomera. S’ha fet especial èmfasi en l’ús de sensors per monitoritzar l’estat hídric de la planta, amb demostracions pràctiques d’instal·lació a camp, per la tècnica responsable d’estudis en suport digital al reg, Ana Pelecha, basades en projectes demostratius com IrriPAS, que promou la monitorització dels cultius.

Durant el curs, s’han analitzat les estratègies de reg més adequades per a la primera fase de creixement del fruit, incloent-hi l’impacte de diferents dotacions hídriques sobre la producció del fruit. Es va prestar especial atenció a la gestió de situacions de sequera, basant-se en els resultats del projecte Gestsequera, per l’investigador Victor Blanco, així com la resposta del cultiu davant les necessitats hídriques sota la gestió de les xarxes anticalamarsa, per tal d’obtenir una millora en l’eficiència del sistema de reg, a través del tècnic responsable de la xarxa RegAssist Jordi Oliver.

Altres aspectes abordats durant les tres sessions del curs han estat el maneig de la coberta vegetal i el seu impacte sobre les necessitats hídriques del cultiu de la pomera. També s’han tractat les extraccions de nutrients per part del cultiu i com aquestes es poden compensar mitjançant la fertirrigació, així com els efectes de les diferents estratègies de reg sobre la qualitat final del fruit - paràmetres com la fermesa o el contingut de sòlids solubles, entre altres.

El curs ha inclòs una part pràctica on, amb el suport de l’empresa Regs del Segrià, s’ha identificat els principals components d’una caseta de reg, així com les tasques bàsiques de manteniment del sistema de reg a l’explotació. A més, s’ha visitat el lisímetre de la finca experimental de l’IRTA en pomera i s’han realitzat diverses mesures del potencial hídric, observant les diferències entre les estratègies de reg i posant en pràctica els conceptes exposats durant la formació.

Aquest curs ha representat una oportunitat per a professionals agraris d’incorporar eines i coneixements actualitzats que contribueixen a una gestió més sostenible i eficient de l’aigua en el cultiu de la pomera, un aspecte clau davant els reptes que planteja el canvi climàtic i la necessitat de preservar els recursos hídrics.

Un dels ponents del curs ha estat l’investigador Victor Blanco Montoya, enginyer agrònom i investigador de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), especialitzat en ecofisiologia de cultius i gestió del reg del programa ús eficient del reg en agricultura. La seva recerca contribueix a desenvolupar estratègies que permetin un ús més eficient dels recursos hídrics en l'agricultura amb l'objectiu de millorar la sostenibilitat dels sistemes agrícoles.


Font: Oficina del Regant