Publicador de continguts

FORESTAL | 04/07/2025  Ruralcat

El projecte LIFE AgroForAdapt reuneix una seixantena de professionals del sector agrari i forestal a Palència i Burgos

Els participants van conèixer de primera mà experiències pioneres de sistemes silvoarables mediterranis per a l'adaptació al canvi climàtic

Els assistents al viatge tècnic van visitar diverses finques durant la seva estada

El projecte LIFE AgroForAdapt va celebrar un seminari i viatge tècnic sota el títol “Sistemes agroforestals per a un sector agrari més rendible i sostenible” del 3 al 5 de juny de 2025, que va reunir a Palència i Burgos a més de 60 professionals de l'àmbit agrari i forestal, incloent-hi agricultors, ramaders, tècnics, assessors, personal investigador, representants de l'administració i membres d'entitats del tercer sector.

La trobada es va caracteritzar per la diversitat de perfils i sectors representats —forestal, agrícola, ramader i de conservació de la biodiversitat—, així com per la procedència geogràfica dels participants, provinents de diferents regions d'Espanya (Castella i Lleó, Catalunya, Galícia, Madrid, Extremadura) i de França, generant un valuós espai d'intercanvi interdisciplinari i territorial entorn dels sistemes agroforestals. Durant tres intenses jornades, els participants van tenir l'oportunitat de conèixer de primera mà experiències pioneres de sistemes silvoarables mediterranis, intercanviar coneixements i debatre sobre els reptes tècnics, normatius, econòmics i ambientals vinculats a aquesta pràctica clau per a l'adaptació al canvi climàtic.

L'esdeveniment es va iniciar amb un seminari a la Universitat de Valladolid (Campus de La Yutera, Palència), on es va celebrar la tercera reunió del Comitè Assessor del projecte. La jornada va incloure presentacions tècniques i dues taules rodones que van abordar el potencial productiu, ambiental i normatiu dels sistemes agroforestals, amb la participació de productors agroforestals i personal d'entitats com ITACyL, EURAF, IRTA, Consejería de Medio Ambiente, Vivienda y Ordenación del Territorio y la Consejería de Agricultura, Ganadería y Desarrollo Rural de la Junta de Castilla y León, la Universitat d'Extremadura o Bee-LIFE, entre altres. 

Inici del seminari a la Universitat de Valladolid amb les intervencions de representants del projecte LIFE AgroForAdapt i experts del sector agrari i forestal

Després del seminari, el grup va visitar diverses finques que ja estan implementant amb èxit sistemes silvoarables a Castella i Lleó:

  • La Sola Agroecológica (Villoldo, Palència): finca en ecològic amb nogueres, avellaners i ametllers combinats amb cultius herbacis i lleguminoses.
  • Vega Grande (Valdeande, Burgos): finca regenerativa amb fruiteres, arbres per a fusta, farratges ecològics i arbustos de fruits del bosc.
  • San Cobate (Gumiel de Mercado): vinya en terrasses amb integració d'aromàtiques.
  • Fuentelisendo: plantacions de fruiteres i alzines tofoneres amb cultius intercalats.
  • Barzalejos i La Ría (Cuzcurrita de Juarros): combinacions de servera per a fusta de qualitat amb farratges ramaders, i plantacions tofoneres.

Una de les finques visitades a Castella i Lleó, on ja s’han implementat amb èxit sistemes silvoarables

En el marc de treball, es compta amb la col·laboració de José Carlos Santana, de Sorbus Bosques Multifuncionales, encarregat de la instal·lació dels sistemes agroforestals que s’han visitat, qui va explicar tots els detalls dels sistemes juntament amb alguns dels agrosilvicultors que els treballen: Enrique González i Fernando Martín.

Així, les visites van permetre observar diferents models de disseny agroforestal, escalabilitat, comercialització i adaptació a contextos locals, confirmant el potencial d'aquests sistemes per a diversificar ingressos, millorar la biodiversitat i augmentar la resiliència climàtica de les explotacions.

El projecte LIFE AgroForAdapt, que es desenvolupa entre 2021 i 2026, continua avançant en la promoció de sistemes agroforestals com a eina clau per a un sector agrari més rendible, resilient i sostenible en el territori mediterrani.

Aquesta iniciativa, cofinançada pel programa LIFE de la UE, té un enfocament multidisciplinari i transnacional, amb 8 beneficiaris: Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (coordinador), Agresta S. Coop, Agroof S. Coop, Àrea Metropolitana de Barcelona, Generalitat de Catalunya – Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona i Fundació Emys. També compta amb el cofinançament de la Diputació de Tarragona i de l'Agence de l'eau Rhône Méditerranée Corse (França).


Font: DARPA