Publicador de continguts

GRUPS OPERATIUS | 15/07/2025  Ruralcat

Apostar per la viticultura regenerativa: un model sostenible per a la producció de vi de qualitat

El projecte VITIREGENERE demostra com la gestió del sòl basada en la biodiversitat i la reducció de químics pot millorar la salut de la vinya i la qualitat del vi

Un sòl viu, una vinya més resilient: la viticultura regenerativa obre noves vies per a una producció de vi més sostenible i de qualitat

La viticultura, en el seu procés de producció, ha estat tradicionalment vinculada a pràctiques convencionals que han generat una degradació considerable dels sòls. La pèrdua de fertilitat, l’esgotament de la microbiota del sòl i la degradació estructural dels terrenys agrícoles han estat algunes de les conseqüències més evidents. En resposta aquesta situació, la viticultura regenerativa emergeix com una solució innovadora. Un projecte pilot ha explorat aquesta tècnica per transformar la manera en la qual es gestionen els sòls vitícoles.  

El projecte pilot innovador “VITIREGENERE: viticultura regenerativa per a la millora de la biodiversitat i gestió de la vinya” del Grup Operatiu format per Miguel Torres, Associació AEI INNOVI, Jean Leon, Clos Mogador i Huguet de Can Feixes, té com a objectiu demostrar i validar pràctiques agronòmiques que contribueixin a regenerar la salut i vitalitat dels sòls agrícoles per a una agricultura de la vinya més sostenible, sota el concepte de viticultura regenerativa.

Aquest projecte vol prioritzar l’ús de cobertes vegetals que afavoreixin la captació de carboni i nitrogen, així com la utilització de microorganismes naturals que puguin enriquir la biodiversitat microbiana de sòl. Així també, es proposa la disminució de l’ús de fertilitzants químics i pesticides, que en molts casos tenen efectes nocius per a l’ecosistema del sòl. Per acabar, s’intenta incloure tècniques com la metataxonomia i la metagenòmica, per estudiar l’evolució de la diversitat microbiana del sòl al llarg del temps. 

Per complir els objectius aquest projecte es divideix en tres fases. La primera se centra en la diagnosi inicial de les parcel·les i la caracterització fisicoquímica dels sòls, així com en la identificació de la diversitat microbiana existent. Aquestes anàlisis inicials són essencials per establir una línia base sobre la qual avaluar els canvis que es produeixin durant el projecte. La segona fase està orientada a la definició d’un pla d’adaptació a l’agricultura regenerativa. En aquesta fase s’inclou la selecció de les tècniques agronòmiques a implementar, així com la creació de tractaments específics per enriquir la microbiota del sòl. Finalment, la tercera fase es dedica a la implementació i seguiment de les pràctiques regeneratives, com la sembra de les cobertes vegetals o l’aplicació d’esmenes naturals. 

Els tractaments s’apliquen a tres tipus de parcel·les: una amb pràctiques regeneratives (AR1), una altra amb consorcis microbians específics (AR2) i un control, que seguirà les pràctiques convencionals (TEST)

Projecte pilot innovador del Grup Operatiu "VITIREGENERE: viticultura regenerativa per a la millora de la biodiversitat i gestió de la vinya"

Els resultats preliminars del projecte mostren indicis positius sobre la regeneració dels sòls en les vinyes estudiades. En les parcel·les amb el tractament AR1 i AR2 s’ha observat un increment significatiu del carboni orgànic en el sòl, amb un augment del 59% en el període de 2022-2024. Pel que fa a la microbiota del sòl, els tractaments AR1 i AR2 han influït de manera diversa en la diversitat microbiana, amb una notable variabilitat en funció de la localització geogràfica i les condicions climàtiques. Aquests resultats suggereixen que les pràctiques regeneratives poden tenir un efecte diferent depenent de les condicions inicials del sòl i les particularitats de cada finca.

El projecte VITIREGENERE representa un pas important cap a la transformació de la viticultura cap a un model més respectuós amb el medi ambient. La regeneració dels sòls no només beneficia a la salut de les vinyes, sinó també a la qualitat del vi i a la capacitat de les vinyes per afrontar els reptes climàtics. Per acabar, aquests resultats obren noves perspectives sobre la viabilitat de les pràctiques regeneratives a gran escala i poden servir com a model per a altres sectors agrícoles que busquen alternatives sostenibles als mètodes convencionals. 

Aquest projecte pilot innovador de Grups Operatius, finalitzat el 2024, ha estat finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), dins de l’operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022.


Font: DARPA