En marxa el pla pilot d’un sistema de videoatenció a cinc oficines comarcals per oferir una atenció més àgil
Aquest nou model forma part del paquet de mesures de simplificació administrativa que el Departament va acordar amb la pagesia

L'atenció per videotrucada s'està provant en cinc oficines comarcals.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) posa en marxa una prova pilot d’un sistema de videoatenció en algunes oficines comarcals, per oferir un servei d’atenció a la ciutadania més àgil i accessible. Aquest nou model permetrà fer tràmits i rebre assessorament personalitzat per videotrucada i evitar així desplaçaments innecessaris i millorar l’eficiència en la gestió.
Així doncs, el servei de videoatenció permetrà facilitar informació, consultar expedients i donar suport a la tramitació en línia. A més, l’interessat podrá comunicar-se en temps real, compartir pantalla i intercanviar documentació amb l’Administració.
En aquest sentit, l’atenció per videoconferència forma part del paquet de mesures de simplificació administrativa que el Departament va acordar amb la pagesia. Certifica el camí que s’ha emprès i reflecteix la voluntat del Govern de facilitar les gestions que depenen no només del Departament sinó del conjunt de l’Administració catalana.
El sector agroalimentari és el primer dels sectors econòmics a posar en marxa la revisió dels processos administratius implicats en les seves activitats.
Així doncs, el pla pilot es durà a terme en cinc oficines comarcals: la de l’Alt Empordà, l’Alt Penedès, el Berguedà, el Vallès Occidental i l’Oficina de Serveis Centrals a Barcelona.
L’atenció als temes transversals (llicències de pesca, llicències de caça i titulacions nàutiques) es farà des d’un punt d’atenció únic, en què estaran incloses totes les oficines que formen part del pla pilot.
A més, a les fitxes de tràmit, hi haurà l’enllaç directe per demanar videoatenció, que portarà directament a l’opció de seleccionar dia i hora.
Els temes associats a una oficina comarcal, s’atendran només des de l’oficina competent. Al web del Departament s’indicarà a les persones interessades que poden contactar amb l’oficina comarcal per demanar cita per tal que se’ls programi una cita a través de la videoatenció.
Per altra banda, l’eina permet l’opció de demanar cita programada (per a una data i hora concreta) i cita exprés (en el mateix moment). A tal efecte, es crearan punts d’atenció a l’eina de cita per a cadascuna de les oficines comarcals que participen al pla pilot per reservar les cites de les videoatencions.
La persona interessada pot connectar-se a la videoatenció a través de l’enllaç per accedir-hi que rebrà 10 minuts abans de la cita, tant per correu electrònic com per SMS.
Dins d’aquest procés de simplificació administrativa, una altra mesura de suport i acompanyament al sector consistirà en la recuperació de les oficines comarcals (OC) com a espais de suport i acompanyament. Les oficines comarcals tornen a ser la casa del sector agrari. Aquests espais es consoliden com a punts de referència per a l’acompanyament i el suport tècnic, tot garantint un accés directe i eficient als serveis de l’Administració.
L’activació d’aquestes mesures forma part de l’estratègia aprovada pel Govern de reforma i millora dels serveis públics de la Generalitat de Catalunya, que inclou un pla de xoc que té com a objectiu prioritari transformar els procediments administratius en serveis àgils, digitals i centrats en les necessitats de les empreses.
D’aquesta manera, el Govern vol donar suport al sector primari amb la revisió de certes traves burocràtiques que afecten les activitats del sector agrari i agroalimentari que, en el marc de les competències de la Generalitat de Catalunya, es poden reduir o simplificar.
Font: DARPA