Es destinen 3 milions a impulsar tractaments innovadors en la gestió de les dejeccions ramaderes
L’objectiu és impulsar la innovació tecnològica per poder planificar i programar actuacions en matèria de mitigació i adaptació al canvi climàtic

L’Oficina de Fertilització se suma a la Setmana Internacional del Compost repartint bosses d’aquest producte als Serveis Centrals del Departament
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha convocat un ajut amb caràcter pluriennal de 3 milions d’euros al desenvolupament i la validació de tractaments innovadors en la gestió de les dejeccions ramaderes. En aquest sentit, l’objectiu d’aquesta convocatòria d’ajuts és impulsar la innovació tecnològica per poder planificar i programar actuacions en matèria de mitigació i adaptació al canvi climàtic que es derivin de les produccions i dels sistemes productius, i també dels subproductes de les explotacions.
Així doncs, aquests ajuts estan finançats amb el Fons Climàtic que té per objectiu destinar recursos econòmics a projectes o actuacions de mitigació i adaptació al canvi climàtic. El Fons Climàtic es nodreix del 50% dels ingressos obtinguts amb l’impost sobre les emissions de CO2dels vehicles de tracció mecànica i del 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.
Així mateix, l’Oficina de Fertilització i Tractament de les Dejeccions Ramaderes del Departament s’afegeix a la Setmana Internacional del Compost, en col·laboració amb l'Agència de Residus de Catalunya, repartint bosses d’aquest producte a la planta baixa dels Serveis Centrals a Barcelona, amb la finalitat que el personal i les persones visitants es puguin endur una bossa de compost per a les plantes de casa o el jardí.
Aquest compost, que prové del tractament de compostatge de fems i altres productes orgànics, és un producte fertilitzant d’alta qualitat gràcies a la gran quantitat de nutrients i matèria orgànica que conté.
En aquesta línea, el mes de març, el Govern va aprovar l’Estratègia catalana del digestat i el Pla d’acció 2024-2030, a fi d’assolir una gestió sostenible del digestat que s’obté de la digestió anaeròbica dels materials i residus orgànics produïts a Catalunya i la seva valorització mitjançant l’obtenció de productes de valor afegit.
L’estratègia aprovada compta amb 36 mesures i 55 accions per mitigar les barreres legals, econòmiques, de valorització agronòmica, tecnològiques, ambientals i socials detectades durant l’anàlisi del context actual de la gestió del digestat a Catalunya.
Font: DARPA