De residu a envàs: un projecte pioner transforma restes alimentàries en packaging sostenible

Projecte pilot innovador de Grups Operatius "Foodwaste for foodpack"
Les últimes dades de malbaratament alimentari a Catalunya mostren que es llença una mitjana de 21,6 kg de menjar per persona a l’any. Aquestes dades creen la necessitat de reduir el malbaratament alimentari i de crear nous plans per reduir aquesta xifra, sigui projectes d’entitats públiques o d’entitats privades, especialment en un context marcat pel canvi climàtic i per la inseguretat alimentària. A través d’una col·laboració d’empreses i centres de recerca es crea un projecte pilot innovador per optimitzar les restes de fruita i d’hortalisses i transformar-les en envasos alimentaris.
El projecte pilot innovador “Foodwaste for foodpack” del Grup Operatiu format per Ametller Origen, Samtack, Gràfiques Salaet, Associació clúster del packaging, Mercados de Abastecimiento de Barcelona i la Universitat de Girona i l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), com a centres de recerca tecnològics, té com a objectiu optimitzar els residus alimentaris provinents dels processos de transformació d’aliments, reduir l’ús del plàstic com a material d’envasament, obtenir paper i fiberboard elaborats a base de fibres de residus orgànics i dissenyar i obtenir prototips d’envàs elaborats amb les fibres orgàniques anteriors.
La primera part del projecte és la selecció dels residus provinents de fruites i hortalisses, amb un pretractament dels residus provinents de fruites i hortalisses per extreure'n fibres. La segona part del projecte és la creació del material (paper i fiberboard), el disseny i la fabricació dels prototips d’envàs. A més, els envasos desenvolupats han incorporat funcionalitats afegides com recobriments segurs per al contacte amb aliments, propietats antifúngiques, finalment, s’ha dut a terme una anàlisi sensorial i proves d’envasat per validar-ne l’eficàcia. Els models desenvolupats a partir de la transformació de residus de carabassa, cítrics, pinya i una combinació de gingebre, pinya i cúrcuma han permès obtenir una matèria primera més estable. Els models desenvolupats a partir de la transformació de residus de carabassa, cítrics, pinya i una combinació de gingebre, pinya i cúrcuma són els que han permès obtenir un envàs més sostenible.
El projecte ha assolit els seus objectius tècnics i, alhora, ha demostrat un impacte significatiu en tres àmbits clau: social, econòmic i mediambiental.
En l’àmbit social, dona resposta a una demanda creixent per part de consumidors conscienciats, facilitant decisions de compra més sostenibles i impulsant la transició cap a una economia productiva més respectuosa amb el medi ambient.
Quant a l’àmbit econòmic, aquesta innovació afavoreix la competitivitat del sector agroalimentari i del packaging a través de l’economia circular, confirmant que les empreses agroalimentàries poden revalorar el seu residu orgànic en un subproducte d’alt valor afegit.
Per acabar, en referència a l’àmbit mediambiental, aquest projecte ha permès aprofitar residus agroalimentaris per convertir-los en recursos renovables i de proximitat per a la indústria del packaging. Això afavoreix noves vies per a la recuperació del residu orgànic — excedentari a Catalunya— i contribueix a reduir la dependència de materials verges com el plàstic o la cel·lulosa.
Els resultats del projecte Foodwaste for Foodpack estableixen una base sòlida per avançar cap a fases més industrialitzades (amb nivells TRL més elevats), amb l’objectiu de portar aquesta solució al mercat. A més, el projecte obre noves oportunitats per a la simbiosi industrial i per a l’aprofitament del residu orgànic com a recurs renovable i de proximitat.
Aquest projecte pilot innovador de Grups Operatius, finalitzat el 2024, ha estat finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), dins de l’operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022.